maandag, oktober 23, 2006

Gezellig

Op de verkiezingsavond had ik beloofd aan de collega jonge kandidaten en ondersteunende CD&V-jongeren hen uit te nodigen voor een etentje. Enerzijds om mijn kookkunsten te bewijzen (of juist niet), maar vooral om eens rustig na te praten over wat goed en minder goed is gelopen. Zaterdag was het zover. Natuurlijk ging het over de verkiezingen en keken we vooruit – we waren het er over eens dat er nog veel werk is. Maar het werd vooral een gezellige avond. Vol anekdotes en verhalen. Plezant.

donderdag, oktober 19, 2006

schitterend stukje natuur

In het weekend schitterend stukje natuur ontdekt: De Velpevallei tussen Kersbeek-Miskom en Hoeleden met z'n Velpewandeling. Een echte aanrader met zowel bos, weiden, open vlakten, beekjes en hele beken, wilde paarden en ossen, enz.
Ideaal voor een aangename wandeling om tot rust te komen. Bizar eigenlijk dat we in Kortenaken onze troeven zo weinig uitspelen. Ook typisch voor Kortenaken is natuurlijk dat een deel van de wandeling langs een drukke baan loopt zonder degelijk voetpad (in deze de Hoeledensebaan). Iets minder gezellig met de voorbij vliegende auto's naast u.
Ook jammer dat dit gebied (of delen ervan) niet wordt opengesteld voor jeugdbewegingen. De ideale leerschool voor kinderen om de natuur te leren waarderen.

donderdag, oktober 12, 2006

nieuwe wind

Op 2 januari begint de nieuwe CD&V-SP.A ploeg eraan. Beiden hebben zich garant gesteld voor een andere bestuursstijl. Voor mij bestaat die uit:
- Structurele en duurzame maatregelingen ipv oplapwerk. Dat wil zeggen niet alleen het fietspad maken voor de deur van Jean, maar van heel de straat en liefst met een infrastructuurplan dat stap voor stap de zwakke plekken wegwerkt
- Cultuur van overleg. Mensen degelijk informeren en betrekken bij het uitdenken en uitwerken van het beleid
- Daaddracht. Doen. De plannen realiseren. IJzersterke dossiers opbouwen, problemen goed uitschatten, creatieve oplossingen bedenken en doortastend aanpakken.

woensdag, oktober 11, 2006

Aanpak nieuw verkozenen?

Deze morgen vroeg het Radio 1 programma ‘Voor de dag’ me ‘live’ (daar ben ik niet zo zot van) te reageren op een reportage van een nieuweling die verkozen werd tot schepen in Hoegaarden. Hoe moet zo iemand dat aanpakken? Ik vertelde over ons vormingsaanbod met vier werkpunten.
- Opbouw deskundigheid (dossierkennis, visie-ontwikkeling, …)
- Trainen vaardigheden (leren overleggen, onderhandelen, spreken voor publiek, luisteren, …)
- Kennis formele spelregels gemeente
- Positionering en kennis informele spelregels. Hoe dialoog aangaan met collega’s, met adviesraden, actiecomités om uiteindelijk uw projecten te realiseren.

Een tip die we alle nieuw verkozen gemeenteraadsleden meegeven is duidelijk voor jezelf doelstellingen te bepalen. Wat wil je realiseren de komende zes jaar en met welke beleidsdomeinen wil je je bezighouden? Ook voor mezelf ga ik dat de komende weken eens op een rijtje zetten. (herbeluisteren kan via http://www.radio1.be/radio1_master/home_radio1/index.html )

dinsdag, oktober 10, 2006

Witte rook in Bierbeek

Het kartel CD&V-N-VA gaat in Bierbeek van 7 naar 10 zetels. Net geen absolute meerderheid (totaal 21 zetels). Mijn vader Mark, die er burgemeester en lijsttrekker was, haalde bijna 400 stemmen (1181) meer als in 2000. En 500 stemmen meer als z'n uitdager van de VLD.
Na enig onderhandelen zijn ze gisterenavond tot een akkoord gekomen met SP.A-SPIRIT.
Hij blijft de komende zes jaar burgemeester. CD&V Bierbeek komt versterkt uit de verkiezingen en kan de ingeslagen weg verderzetten.

maandag, oktober 09, 2006

Bedankt voor deze kans.

Ik kon het eerst niet goed geloven - en tegen mijn verwachtingen in - werd ik verkozen in de gemeenteraad met 481 stemmen.
Aangezien ik hier nog maar drie jaar woon, weet ik dat ik veel mensen moet en wil bedanken. Denk aan heel het CD&V bestuur die mij de kans heeft gegeven door mij op de lijstduwersplaats te zetten (geen evidentie voor een jonge inwijkeling) en daarmee een belangrijk signaal gaf dat nieuwe en jonge mensen meetellen. Dank voor de inspanningen van Michel en Anja om van Waanrode geen blauw-rode burcht te maken. Fel dank aan mijn mede JONG-cd&v'ers voor het aanstekelijk enthousiasme waarmee ze campagne voerden. Dank aan de vele mensen die me steunden.
En natuurlijk dank aan ieder die voor mij gestemd heeft. Voor deze unieke kans. Ik ging het engagement aan werk te maken van een hedendaags bestuur en dienstverlening. Met speciale aandacht voor de jonge mensen. Ik zal deze kans met twee handen krijpen.

CD&V en SP.A kiezen nieuwe weg

Eerlijk gezegd was het even slikken toen we de eerste uitslagen kregen: CD&V en VLD qua stemmenaantal praktisch status-quo. De SP.A verdubbelt bijna haar stemmen. Met één zetel verlies voor ons en VLD tot gevolg. VLD 8 (-1), CD&V 6 (-1) en SP.A (+2). Dat de SP.A ging vooruitgaan hadden we verwacht. Maar dat de VLD bijna niet achteruit ging, was een verrassing.
Het goede nieuws is dat CD&V en SP.A tot een akkoord zijn gekomen. Hiermee komt een einde aan 18 jaar liberaal bewind in Kortenaken en krijgt de CD&V na zeer veel jaren oppositie de kans zich te bewijzen. En te gaan voor een nieuwe wind. Met Stefaan Devos als burgemeester, Annita Vandebroeck als OCMW-voorzitter en Michel Vandervelpen als schepen geloof ik dat we het potentieel hebben die kans waar te maken.

zaterdag, oktober 07, 2006

Campagne nu al geslaagd.

Voor mij is de campagne nu al geslaagd. Ik heb enorm veel bijgeleerd. Tijdens de huisbezoeken werden we geconfronteerd met vele – terechte – problemen die een oplossing verdienen. Ook heb ik veel mensen leren kennen. Veel aangename mensen.
V oor mij waren de huisbezoeken geen opgave, maar een plezier. Met de jonge kandidaten kozen we voor de moeilijke weg en hebben we alle jonge mensen van Kortenaken onze menu gepresenteerd. Dikwijls dacht ik: “Wel ik nodig jullie uit voor een glas wijn of pint en we babbelen verder.”Ik heb ook mijn mede-kandidaten van CD&V beter leren kennen. Bij ons geen ‘achterklap’, maar stuk voor stuk zeer gedreven mensen die vinden dat Kortenaken beter verdient en er voor 200% voor gegaan zijn. En zullen blijven gaan.
Morgen is het aan de kiezer. Ik vertrouw er op dat ook zij kiezen voor een nieuwe wind.

vrijdag, oktober 06, 2006

Website

Op de website van de gemeente Kortenaken vind je buiten een foto van de burgemeester niets. Zelfs niet de openingsuren van het containerpark. Dat het anders kan bewijst Edegem www.edegem.be . Je vindt er info over de verschillende diensten en activiteiten, ook van verenigingen. Je kan je inschrijven op een e-nieuwsbrief en zelfs documenten aanvragen.
Zeer handig voor minder mobiele mensen of als je beiden gaat werken.

Laatste afspraken

Een laatste keer bijeen gekomen met het CD&V bestuur. De zenuwen nemen toe - iedereen is benieuwd - maar de sfeer is opperbest. Blijkbaar is het een gewoonte in Kortenaken dat de kandidaten aan het stembureau de mensen begroeten. Zeer bizar.
Eerlijk gezegd heb ik het gevoel dat de mensen de verkiezingen wat beu zijn.
Gemeenteraadsverkiezingen zijn zeer intense verkiezingen met zeer veel kandidaten. Stuk voor stuk gedreven. Met vele folders, huisbezoeken, advertenties, borden, … tot gevolg. Zondag ga ik proberen u zo snel mogelijk via deze site te informeren over de resultaten en of Kortenaken kiest voor een nieuwe wind. De uitslagen worden tegen 18u30 verwacht.

donderdag, oktober 05, 2006

Duur bakje met luiers

Anja Verbist-Swinnen heeft op haar menu een bakje met betaalbare luiers staan. Met de diftar-bak (prijs per kilo) wegen de pampers immers serieus door. Ik ben sowieso een koele minaar van het diftar-systeem. Wie betaalt het systeem en de administratie, wie betaalt het feit dat men tot 2 keer zo lang doet om alles op te halen? Om maar te zwijgen van de vele mensen die nu hun afval verbranden. Een aanzet tot oplossing is het inzamelen van plastiek op het containerpark. (zoals in vele gemeenten) Dan wordt het gerecycleerd en vermijdt men dure rekeningen of stinkende lucht.

Menu Anja Verbist-Swinnen

Warm stukje Kortenaken voor iedereen

Assortiment van fraaie dorpspleintjes en rustige hoekjes om te vertoeven

Wandeling langs duidelijke infokanalen

Bakje met betaalbare luiers
(Kinderopvang voorzien tijdens het diner)

woensdag, oktober 04, 2006

29

Iemand merkt op dat ik m'n website moet aanpassen. Klopt. Ik word 29 jaar. "net geen nieuwe voordeur". Alles begon in Geraadsbergen waar ik ben geboren als eerste kindje van Mark en Anne De Mulder (mijn beide ouders waren van Galmaarden). Op mijn 4de verhuisde we naar Bierbeek (mijn mama begon les te geven aan Lerarenopleiding in Heverlee) waar ik mijn jeugdjaren doorbracht (thuis en aan de chirolokalen). Bleef plakken na m'n studentenjaren in Leuven om uiteindelijk samen met Lien in Kortenaken onze vaste stek te vinden. En wat doet een 29-jarige op z'n verjaardag? Morgen misschien meer...

Stefaan grootvader

Stefaan Devos - onze lijsttrekker - glundert. En dat heeft (nog) niets met de verkiezingen te maken. Hij is immers gisteren grootvader geworden. De afgelopen dagen waren de zenuwen nog toegenomen. Het kon voor elke moment zijn. Maar nu is het zo ver, zijn dochter Katrien is bevallen van een zoon. Proficiat.

dinsdag, oktober 03, 2006

speel- en sportruimten

We hebben ruimte in onze gemeente. Maar zeer weinig sport- en speelmogelijkheden. We pleiten er dan ook voor om meer pleintjes te voorzien en de bossen open te stellen. Dit moet niet altijd met dure toestellen. Soms is gewoon een stuk gras of een vlakte met een basketbalring al genoeg. Vandaag kennen we alleen het speelpleintje in de wijk Kleinveld (15 jaar te laat geplaatst volgens buurtbewoners – iedereen is er nu 18 jaar) en de skate-toestellen. (reeds kapot en niet ideaal geplaatst). Dit kan duidelijk beter. Het zou een ideale stimulans zijn om meer te bewegen en elkaar beter te leren kennen.

zware verantwoordelijkheid

Toen ik als nationaal voorzitter verkozen werd voelde ik geen euforie of overwinningsroes. Integendeel. Ik voelde onmiddellijk een zware verantwoordelijkheid. Er was immers zoveel werk. Wanneer op 8 oktober in Kortenaken CD&V wint en mag mee besturen gaat mij hetzelfde overvallen. Natuurlijk mag er even gefeest worden.... maar er zoveel werk. En de grote uitdaging moet zijn om binnen zes jaar - fier - terug bij de mensen te kunnen staan over onze realisaties en bestuursstijl.
Met de nationale CD&V vormingsdienst zijn we ons nu aan te voorbereiden om onze nieuwe raadsleden inhoudelijk te vormen. Want we hebben met CD&V niet alleen de ambitie om het meeste verkozenen te hebben maar ook om de bekwame raadsleden te hebben. In de krant kon je ook lezen dat we ons speciaal richten naar bestuurders van intercommunales en hen opleiden in deugdelijk bestuur (ook relevant voor Kortenaken met Ecowerk-Afval, PBE-kabel, water, huisvesting, ...)

maandag, oktober 02, 2006

Toch een programma

Het programmaboekje van de VLD is dan toch toegekomen. (zie vorig stukje) Een waslijst aan dingen die ze ‘verder willen doen’ en van wat ze gedaan hebben. Zo zijn ze fier dat ze “belastingen hebben kunnen verlagen of hebben afgeschaft.” Welke zouden ze bedoelen? Bij realisaties vind ik het ook niet, alleen dit “belasting huisvuilophaling werd afgeschaft”. Dat is waar. En wat nog meer is – ze is vervangen door een DIFTAR-bak met rekeningen van bijna 250€ per jaar voor gezinnen met jonge kinderen. Van de verhoging van personenbelasting en onroerende voorheffing geen sprake.
Qua fietspaden - op zes jaar tijd - vier straten: Blijstraat, Hoeledensebaan, Neerlintersesteenweg en de Schansstraat. En je kan moeilijk zeggen dat daar nu een degelijke fietspaden liggen. En zo kunnen we verder gaan. Maar ik vertel u waarschijnlijk niets nieuws.

Wie betaalt 'pleziertjes'

Elke dag komen wel enkele folders toe van kandidaten. Ze vertellen meer dan op eerste zich blijkt. Het verschil tussen de partijen is immers enorm. Een SP.A-kandidaat vertelt ons dat we tevreden mogen zijn dat hij “eindelijk” meedoet. Hij is immers “een begrip”. Bescheidenheid is een troef van de christen-democraten. Nog sterker is het contrast met de liberalen. Nog steeds geen programma, inhoud of visie. "Dienstbetoon" komt bij zowel jong als oud terug. Zeg maar cliëntilisme of de ‘ons-kent-ons’- mentaliteit. In Wallonië heeft dat geleid heeft tot gebrekkige dienstverlening en oplapwerk ipv structurele oplossingen. En natuurlijk hoge belastingen. Wat wie betaalt al die ‘pleziertjes’? Vergelijkbaar?