vrijdag, augustus 31, 2007

Info-avond landbouwgebied op 11 september

Op initiatief van onze schepen van ruimtelijke ordening Michel Vander Velpen organiseert de gemeente een info-avond over de 'herbevestiging van agrarische gebieden' door de Vlaamse overheid. Tom De Saegher, adjunct-kabinetchef van de Minister-President komt tekst en uitleg geven.
Ik heb er al een paar keer over geschreven. Het is een zeer moeilijke materie maar zeer belangrijk voor al diegenen die in landbouwgebied wonen of er activiteiten uitoefenen. Sommigen gaan op hun twee oren kunnen slapen. Voor anderen kan er één en ander veranderen. Kortom, afspraak dinsdag 11 september om 20u in De Hoek in Kortenaken.

maandag, augustus 27, 2007

Mooi mooi

Net terug van twee weken rondtrekken door (een klein deel) van Canada. Eerst bezochten we de steden. Steden zonder geschiedenis, heel Amerikaans met natuurlijk veel wolkenkrabbers en een chaos van stijlen. Een kopie van een kathedraal met daarnaast een reuzen wolkenkrabber komt regelmatig voor. “Big is beautiful”.
Daarna trokken we met de mobilhome naar de verschillende natuurparken met de ontelbare meren en oneindige bossen. Eerst vier km kanoën, dan 10 km stappen – zonder ook maar één iemand tegen te komen – om dan indrukwekkende watervallen tegen te komen en van prachtige uitzichten te genieten. Of van een groep zeehonden die liggen te baden. Aparte belevenissen. Eén van de hoogtepunten was onze walvissenzoektocht met een bootje. Ik geloofde niet dat we er één zouden tegenkomen, maar integendeel. Er zwommen er tientallen.
Verder viel op hoe alles piekfijn in orde was en we ons geen minuut onveilig (zelfs in de steden) gevoeld hebben. Kortom: een aanrader.

donderdag, augustus 09, 2007

Tijd voor vakantie

Af en toe is het tijd voor vakantie. Met twee koppels trekken we naar Canada. Met de mobilhome zoeken we de fjorden en natuurparken op. Tijd dus voor even uit te blazen en te ontdekken. Hopelijk tot op Boerenrock.

woensdag, augustus 08, 2007

Heet u Janssens?

Ook in Kortenaken hebt u het meeste kans een “Janssens” tegen te komen. 76 om exact te zijn. De andere gekende namen zoals “Hendrickx” en “Peeters” vervolledigen de top 3. Dan volgen Beelen, Vanthienen, Willems en Swinnen. Al meer namen die typisch zijn voor de streek. Struys, Vanderstukken en Wouters sluiten de top 10 af. De volledige top 50 vind je via http://www.statbel.fgov.be/nam/nl/noms_namen.top50.24054.nl.doc.pdf

maandag, augustus 06, 2007

Schaamteloze oppositie

Stefaan Devos, onze burgemeester, heeft het duidelijk gezegd op de regionale tv. Laag bij de grondse oppositie en dit op een moment dat er belangrijke dossiers inzake ruimtelijke ordening op de agenda staan. Aanleiding is de schorsing van de samenstelling van de Gecoro (commissie ruimtelijke ordening) na een klacht van de VLD omdat er te weinig vrouwen inzitten. Dit probleem ontstond nadat VLD minister Keulen de wet anders interpreteerde dan z'n collega Minister Van Mechelen. Maar de procedure was in Kortenaken bijna afgerond en wij wouden zo snel mogelijk een goed werkende gecoro opstarten die resultaten boekt. Toen Patrick Vandijck het probleem van het tekort aan vrouwen opwierp op de gemeenteraad vroeg ik hem nog “Wat stel je voor dat we doen?” Hij antwoordde “Ik weet het. Je kan er niet veel aan doen. Maar ik zeg het gewoon maar”. Toen we een receptie achteraf het hadden over een constructief-kritische oppositie zei hij zelf nog “hier tegen klacht neerleggen zou dwaas en laf zijn en enkel dienen om te blokkeren”. Toch geschiedde zo. Weer een half jaar vertraging.

vrijdag, augustus 03, 2007

Bloemenfeesten, met zon

Ik vertel u waarschijnlijk niets nieuws. Dit weekend staan de Bloemenfeesten in Waanrode op de agenda. Waar het vorig jaar uitregende wordt deze editie er één met stralende zon. Het begint deze avond met een rommelmarkt. Vanaf morgen, zaterdag, gaan de deuren van de Kerk open en dit tot maandag. Ook voor wie gewoon een terrasje wil doen of een stevige wandeling is er keuze genoeg. Het volledige programma vind je op http://www.waanrode.com/.

woensdag, augustus 01, 2007

Een 30-tal mensen, aangemoedigd door heel wat supporters, slaagden maandag in de '5 km test' en haalden hun 'start-to-run-diploma'. Jaarlijks organiseert de Glabbeekse joggingsclub samen met de sportraad van Kortenaken een 'start-to-run'. Dit is leren 5 km lopen op tien weken. Ook Lien deed mee en hield het vol. Misschien moet ik zelf ook eens mijn moed, of is het karakter, bijeen rapen.