donderdag, september 13, 2007

Waakzaam blijven

Z'n 200 mensen kwamen luisteren naar Tom De Saeger, adjunct-kabinetschef van de Minister-President, over de afbakening van de agrarische gebieden. Z'n 75 % van het landbouwgebied wordt herbevestigd, hier kwam nog een 10% bij door “politieke onderhandelingen”, lees: CD&V Kortenaken heeft haar huiswerk gedaan. Voor z'n 15% van het landbouwgebied in Kortenaken is waakzaamheid geboden. Voor hen zullen de komende maanden 'rups' opgesteld worden om te bepalen wat landbouw kan blijven en wat bos of natuur moet worden. Voor mij was het belangrijkste dat ik veel heb bijgeleerd over de concrete situaties van de landbouwers. Welke wijzigingen zouden levensbedreigend zijn voor landbouwbedrijven, welke stukken zijn minder waardevol, enz. Het gaf aan dat we zeer waakzaam moeten zijn en dat we de betrokken actoren maximaal moeten betrekken bij ons huiswerk om er voor te zorgen dat geen enkele landbouwer de dupe wordt.
En gelukkig, ook dat mag gezegd worden, maakt CD&V deel uit van de Vlaamse regering en is een redelijk gesprek mogelijk. Aan de landbouwers te horen een andere situatie dan ten tijde van de blauw-rode-groene regering met Minister Vera Dua.
(Wie nog vragen heeft, op het gemeentehuis kan je de plannen inkijken. Kan je er niet aan uit? Geef gerust een seintje.)