donderdag, september 04, 2008

Geen Meidoornhagen in buurt van fruitplantages


De laatste weken is enige discussie ontstaan over de Meidoornhaag. IGO Leuven werkt samen met de stad Zoutleeuw aan een project om de vele Meidoornhagen van de particulieren (vooral landbouwers) in Zoutleeuw te onderhouden en ook enkele nieuwe Meidoornhagen te planten. Hierop werd gereageerd vanuit de fruitsector. We hadden een zinvol overleg met de fruit- en landbouwsector. Blijkt dat bacterievuur terug meer voor komt en extra waakzaamheid is geboden. Zowel de Meidoornhagen als de perenplantages kunnen hierdoor besmet worden en elkaar besmetten. Ook bij onze haagcampagne - waar ook Kortenaken aan mee doet- zit in één van de zes mogelijke pakketten, de doornige haag, Meidoorn. Een pakket dat niet zoveel wordt besteld door gewone particulieren, omdat het niet echt onderhouds- en kindvriendelijk is door de scherpe doornen. Het is wel ecologisch interessant en dus vooral iets voor de liefhebbers.
Maar zoals gezegd begrijpen we de fruit sector en we willen het voorzorgprincipe hanteren. Daarom werd beslist – in overleg de fruitsector - Meidoorn in buurt van fruitplantages af te raden en geven we dit ook aan op onze website (http://www.haagcampagne.be/) en bij de bestelling .
Hierdoor willen we vermijden dat de particulieren hun haag na enkele jaren moeten uitdoen en willen we natuurlijk vermijden dat fruittelers hun plantages – en noodzakelijke inkomsten – zien verloren gaan.