zondag, november 09, 2008

Extra duw voor grote evenementen


Op de jeugdraad ontstond na Boerenrock een boeiende discussie. Moet Boerenrock niet meer ondersteuning krijgen vanuit de gemeente? Ze verzamelen 10.000 mensen, jong en oud. Dragen Kortenaken tot ver buiten onze grenzen uit en als geen ander slaagt ze erin individuele jongeren te bereiken. Als bezoeker, maar ook als een van de 300 vrijwilligers. Heel de jeugd van Kortenaken wordt betrokken.
Nu krijgt Boerenrock ongeveer een 1.500 euro subsidies via het jeugdwerkbeleidsplan voor hun werking in het jaar. En wordt er materiële hulp verleend (politie, naders, rode kruis, …) voor het festival.
Ik vond dat de jeugdraad een punt had. Daarom informeerde ik eens bij onze CD&V schepenen in Vlaanderen over hoe zij het aanpakken. Ik kreeg bijna 100 reacties. Natuurlijk zijn er in heel wat kleine gemeenten gewoon geen gelijkaardige initiatieven. Maar die deze wel hebben, ondersteunen deze stevig. Denk aan Ingelmunster met 6.200 euro voor het Labadoux-festival, en Menen met 12.500 euro voor Grensrock. Vele gemeenten hebben een reglement uitgewerkt voor ‘grote bovenlokale evenementen’ en sponsoren z’n evenementen toch al snel met een 2.500 euro naast de logistieke steun. Sommigen werken met forfaitaire bedragen met een commissie die een advies geeft aan het College. Andere dekken vooral mee de risico’s in voor wanneer als het slecht gaat (bv bij slecht weer).
Ik heb vooral geleerd dat het soms gevoelig ligt, maar heel gemeenten durven investeren in hun grote evenementen. En ze weten waarom. Ze brengen als geen ander mensen samen. Geven een positieve uitstraling en brengen dynamiek. Eén van een gemeente die bruist en leeft.
Denk dat ook in Kortenaken ruimte kan zijn voor een extra duw in de rug.