maandag, oktober 08, 2012

Cijfers en financiën

'Met cijfers kun je alles bewijzen' hoorde ik iemand zeggen na het politiek debat. Eén cijfer vertelt ook niet alles. De oppositie heeft eindelijk ook de gemeentelijke profielschets ontdekt. Daar blijkt dat onze schuld is gestegen. En dat klopt en is ook op het debat toegegeven. Maar is dat een teken van slecht bestuur of reden tot paniek?

Mijn persoonlijke schuld is ook gestegen. Om twee redenen. We hebben verbouwd en dus geïnvesteerd in onze levenskwaliteit en in isolatie om structureel te besparen op onze energiefactuur. Ten tweede staat de rente zeer laag waardoor lenen soms interessanter is dan onmiddellijk 'cash' te betalen. Mede dankzij de hoge inflatie.
Dit is ook wat er de afgelopen zes jaar is gebeurd in Kortenaken. Plus er staat nu meer op de rekening van dan zes jaar geleden.
Natuurlijk dienen we onze financiën goed in oog te houden en is een belastingsverhoging uit den boze. Beroepshalve ben ik afgevaardigd bestuurder van de vzw achter CD&V met een budget van 8 miljoen euro. Na 2010 moesten we jaarlijks 1,5 miljoen besparen. Dat is gelukt. Door ons te concentreren op de essentie, durven projecten in vraag te stellen en moeilijke beslissingen te nemen, elke euro twee keer om te draaien, contracten te heronderhandelen en iedereen op zijn verantwoordelijkheid te wijzen.