zondag, oktober 07, 2012

Werk aan de jeugdlokalen

Bijna elke jeugdbeweging heeft problemen met z’n jeugdlokalen. Een fenomeen dat we in heel Vlaanderen zien. De vereisten naar brandveiligheid nemen toe en de parochies trekken zich meer en meer terug. Ook in Kortenaken vraagt de KSJ Kortenaken steun, net als de KLJ van Waanrode die problemen heeft met de brandveiligheid. De KLJ van Kersbeek barst dan weer uit z’n voegen en Servaas is niet altijd ideaal en mist speelruimte.  Het volgend gemeentebestuur richt dus best snel een werkgroep op om deze problemen aan te pakken. Liefst met een aanpak waarbij iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt. De gemeente, de parochies, sympathisanten, ouders, de jeugdbewegingen zelf.
Want jeugdlokalen kunnen kostelijke zaak zijn. Toen ik groepsleider van de Chiro van Bierbeek was begonnen we ook deze zoektocht. Na vele jaren van arbeid staan ze er. Met een kostprijs van 300.000 euro (voor een chiro met 200 leden) waarbij ieder zijn deel deed.
Het zal dus erop aankomen creatief te zijn. De KLJ van Kersbeek heeft alvast zijn oog laten vallen op de lege voetbalkantine. Zit wel iets in.