dinsdag, oktober 02, 2012

Welkom jonge en nieuwe inwoners

Kortenaken had lang de naam een ‘senioren-gemeente’ te zijn. Het was ook  het excuus tijdens het politiek debat van zes jaar geleden van de toenmalige burgemeester voor de hoge belastingstarieven. ‘Er wonen veel senioren en die betalen geen belastingen’. Een gemeente heeft nood bij een goede mix van jonge en minder jonge inwoners.

Gelukkig heeft Kortenaken een aantal troeven. En niet voor niets komen ongeveer elk jaar 300 nieuwe inwoners in Kortenaken wonen. Als voorzitter van het Welkomscomité, mocht ik hen op de verschillende onthaaldagen verwelkomen. Het groene en rustige Kortenaken past natuurlijk in de droom van huisje-tuintje-kindjes. Heel wat jonge gezinnen ontvluchten het Leuvense en Brusselse omwille van de dure prijzen. In Kortenaken heb je meer huis – en vooral meer tuin - voor eenzelfde bedrag. Ook zeer aantrekkelijk voor paardenliefhebbers.
Je ziet ook veel mensen uit Kortenaken die zijn blijven plakken in hun studentenstad en terugkomen eens ze klaar zijn voor kindjes en zich willen settelen.
Het zou natuurlijk te kort door te bocht en onjuist zijn dat je alleen jonge mensen welkom heet omdat ze belastingen betalen. Elke samenleving heeft nood aan een gezonde mix van generaties. En nieuwe instroom en vers bloed is altijd goed nieuws voor het dorpsleven, voor het verenigings - en sportleven.