zondag, augustus 05, 2012

60 jaar en afscheid als burgemeester

Vandaag 5 augustus wordt men vader 60 jaar en geeft hij een feest voor vrienden en familie. Mede omdat het voor hem een scharnierjaar is. Na 30 jaar lokale politiek waarvan 15 jaar als burgemeester stopt hij ermee. Burgemeester ben je zeven dagen op zeven, 24 uren per dag. Hij heeft altijd aangeven te stoppen vooraleer hij het beu is, of de mensen hem beu zijn :-)
Ik heb veel van hem geleerd. Zoals dat oog voor kleine problemen en structureel beleid niet tegenstellend, maar juist elkaar aanvullen. Als iemand laat weten dat zijn rioolputje verstopt is, moet je hier niet smalend over doen maar dit laten uitkuizen. Valt dit een tweede keer voor, dan moet je u afvragen: Zijn daar geen structurele maatregelen nodig. Afspraken met landbouwers tegen erosie en wegspoelen van modder, of het aanleggen van wachtbekken, je ontwikkelt een beleid waarbij regenwater de grond ingaat in plaats van in de riolen.
Dit steeds zoeken naar oplossingen heeft er ook voor gezorgd dat op vele beleidsdomeinen Bierbeek bij de koplopers zit.
Een van zijn andere stokpartners is het betrekken en verbinden van mensen. Bij hun buurt, bij het beleid. Niet altijd gemakkelijk en soms loop je tegen de muur, maar de tevredenheidsonderzoeken geven aan dat het loont.
En in alle eerlijkheid. Voor mij was het makkelijk. Dikwijls heb ik hem gebeld. Hoe zit dit dossier nu juist in elkaar?