vrijdag, augustus 24, 2012

Isoleren de uitdaging

Vandaag werd het laatste stukje van ons huis geïsoleerd. Aan het goed isoleren van ons huis hebben we bij onze verbouwing veel aandacht geschonken. Met resultaat. Enkele jaren geleden verbruikten we zes gastanks per jaar, nu nog twee. Goed voor milieu en onze portenomee.
In Kortenaken is op dit vlak nog heel wat werk. Uit het Seniorenbehoefte onderzoek bleek hoe weinig ouderen een goed geïsoleerd huis hebben. En hoe weinig het nog de moeite achten er geld en tijd in te steken. Ondanks de vele premies. Maar ondertussen stoken ze hun met de stijgende energieprijzen letterlijk arm.
Toen ik voorzitter van IGO Leuven was zetten we in het Leuvense een project op met een soort wooncoach bijgestaan door een technisch adviseur. Die gaan echt bij de mensen om te bekijken welke maatregelen nodig zijn. Want dikwijls kunnen enkele kleine ingrepen veel verhelpen. Ze gaan vervolgens mee op zoek naar aannemers, begeleiden bij de premies, organiseren groepsaankoop van isolatie tot en met goedkope leningen. Ik geloof dan ook niet in de zoveelste brochure of website rond premies maar eerder in een wooncoach die mensen overtuigt en begeleidt de nodige initiatieven te nemen.