maandag, augustus 27, 2012

Dertigers haken af


De 80-jarige journalist Hugo De Ridder vertelt over de dertigers. “Ze leven constant onder druk. Hebben een zware lening, moeten dagelijks presteren op werk en 7 op 7 dagen bereikbaar zijn. Tussendoor de opvang en buitenschoolse opvang van hun kinderen regelen en vrienden en familierelaties onderhouden. Ze zijn de specialist in multi-tasken maar hebben ze nog quality-time?”

(....) “Je hoort elke morgen op de radio over ellenlange files, tijd die in de feite je werkdag verlengt”.

Vele jonge twintigers waarmee ik destijds gestart ben als nationaal voorzitter van JONG-CD&V, verlaten vandaag als dertiger massaal de lokale politiek. Steeds dezelfde commentaar: "niet te combineren". Ze krijgen kinderen, zijn bezig met verbouwingen, werk dat hen opslorpt. En lokale politiek is juist zo tijdsintensief. Vele vergaderingen, verwachte aanwezigheid op activiteiten en plechtigheden, ... zeker als je het goed wilt doen.

Ook in Kortenaken zie je dit. Hoeveel dertigers zijn er actief in de adviesraden? In het verenigingsleven. Als je naar de 76 kandidaten kijkt is geen enkele leeftijdsgroep verhoudingsgewijs zo slecht vertegenwoordigd op de kieslijsten. En dat is niet gezond als uw bestuur een afspiegeling wil zijn van haar bevolking. En is er nood aan aanpaste participatiewerkwijzen (later meer).

ps. ben je het niet eens? of zie je het anders? Reageren kan via
jcardoen@cdenv.be of twitter