donderdag, juni 28, 2012

Russische roulette met belastingsgeld

Op de gemeenteraad een hele discussie over de gescheiden rioleringen. Een complexe materie. Ik viel bijna van mijn stoel dat gewezen schepenen van de VLD hier zo lichtzinnig mee omgaan en willen dat we hier mee stoppen. Wat is het probleem? Europa verplicht Vlaanderen haar water te zuiveren. Doet ze dit niet dan dreigen zware boetes. Om hier aan te voldoen worden nu overal waterzuiveringstations gebouwd door Aqaufin. Probleem is dat deze zuiveringsstations niet werken bij te grote aanvoer van proper water, lees regenwater. (omwille van het chemisch proces) Daarom moet het regenwater gescheiden worden van het vuil water. De Vlaamse overheid betaalt dus nu enkel rioleringswerken 100% terug wanneer deze gescheiden zijn. Wanneer we dus bij wegenwerken of doortocht van Aquafin geen gescheiden rioleringen aanleggen, krijgen we geen subsidies hiervoor. En dreigen we op termijn hiertoe toch verplicht te worden dit te doen en hangt een boete van het Europees hof ons boven het hoofd. De VLD speelt dus met Russische roulette. We moeten hier dus slim en tijdig mee omgaan. In Bierbeek zitten ze nu aan 100% zuiveringsgraad. Dit wil zeggen dat al het vuil water gaat naar zuiveringsstations. Het regenwater gaat gescheiden de beken in, of rechtstreeks de grond via vele kleinschalige waterintegratieprojecten (zo spaar je veel rioleringskosten uit). En er schuilt nog een addertje onder het gras. Ik heb onze Minister van milieu Schauvliege al hardop horen nadenken of ze omwille van de besparingen de subsidies voor gescheiden rioleringen niet terug zal brengen tot 80%. Het niet handelen van de VLD in haar bestuursperiode kan ons dus nog zuur opbreken.


woensdag, juni 27, 2012

Verhoging huur zalen en toegang containerpark?

De jaarrekening van 2011 werd goedgekeurd met een overschot van 3,6 miljoen euro, ook de personeelskosten blijven onder het Vlaams gemiddelde.


Wettelijk moet ook de financieel beheerder (de ontvanger) van de gemeente een advies geven. Onze financiele beheerder doet graag aan politiek. Zelf kan hij officieel niet maar heeft nu een spreekbuis met zijn zoon als lijsttrekker van de N-VA.

In zijn advies aan de gemeenteraad wijst hij op de vele uitdagingen en stelt hij dat de ontvangsten moeten verhoogd worden. (Het klopt dat onze belastingen het laagste zijn van de omliggende gemeenten.) Concreet stelt hij voor om de huurprijzen van de zalen en het toegangsgeld van het containerpark serieus te verhogen. Weten we nu eindelijk waar 'de verandering van de N-VA' concreet voor staat in Kortenaken. Hiermee slaan ze trouwens de bal mis compleet mis en blijven ze steken in oude denkkaders. Een verdubbeling van de huurprijs en toegangsgeld levert misschien geld op voor 200 meter fietspad. Een gemeente kan vandaag alleen investeren wanneer ze dit doet met visie, dossierkennis en daadkracht. Juist met doel voor elke investering maximale subsidies te bekomen. Ga maar na in Leuven wie heel de transformatie van de stad betaald heeft. Alles met subsidies. Hoe zijn de fietspaden tussen Waanrode en Kortenaken betaald? Zonder subsidies ondenkbaar. Hoe kunnen we straks de fietspaden tussen Hoeleden en de Hoef betalen? Toegansprijzen verhogen ed is prullen in de marge. Uitdaging is uw ogen open te houden, sterke dossiers te maken en vooruit te denken. En zo geld naar Kortenaken te halen om te kunnen investeren.

zondag, juni 24, 2012

Honden

Enkele weken geleden werden we plots wakker met drie honden in onze tuin. Navraag bij de buren en de politie leerde ons dat er bij niemand honden ontsnapt waren.
Bleken jonge honden van een 7-tal maanden oud die waarschijnlijk bewust zijn achter gelaten. Ze waren al flink uitgehongerd (echt zielig om zien) waardoor we hen eten en drinken gaven. Waardoor ze bleven natuurlijk.
De politie schakelde uiteindelijk het asiel in om ze komen halen. Twee kregen ze er gevangen, de derde is te schutter. Dus plaatste ze een grote vangkooi. Na weken nog steeds zonder succes.
Nu kregen we bezoek van de milieu-inspectie. 'Dat we niet zomaar een vangkooi mogen zetten'. Heb hen naar de politie en asiel doorverwezen. Dat de ambtenaren het maar onder elkaar uitvechten. Maar wat is het alternatief? De hond laten ronddwalen en verhongeren?

donderdag, juni 21, 2012

Toch op de CD&V lijst

Negen jaar geleden kwam ik vanuit Bierbeek in Waanrode wonen. Zes jaar geleden werd ik verkozen in de gemeenteraad en schreef ik mee aan een ambitieuze beleidsnota.
Op zes jaar tijd is veel veranderd. In de gemeente en het OCMW, maar ook voor mij persoonlijk. Ik kreeg twee schattige dochters en werd nationaal secretaris van CD&V. Een intensieve job met een zware verantwoordelijkheid waarbij ik de kans krijg veel te leren. Daarenboven wil ik mijn dochters niet alleen zien als ze al in bed liggen.
Daarom liet ik vorig jaar het afdelingsbestuur weten niet deel te nemen aan de komende gemeenteraadsverkiezingen.
En toch zal u mijn naam zien staan op de voorgestelde lijst. Niet onmiddellijk een rationele beslissing. Heb ik plots tijd gevonden? Ik vrees van niet.
Ik nam deze beslissing uit steun voor de manier waarop onze gemeente en OCMW de afgelopen jaren zijn bestuurd. Kortenaken is in beweging. 95% van de beleidsnota is gerealiseerd: afgescheiden fietspaden, extra kinderopvang, onthaal voor nieuwe inwoners, verlaging van de belastingen, ... . De juiste weg is ingeslagen en het smaakt naar meer.
Als geen andere partij, heeft CD&V met Stefaan en Annita de geknipte kandidaten om gemeente en OCMW ook na 2012 te leiden.
Bovendien ben ik aangenaam verrast en zelfs gecharmeerd door de gedrevenheid van onze nieuwe kandidaten.
Finaal heeft het boek van Hugo De Ridder “De overvraagde generatie” mij over de streep getrokken. Ik las het als een pleidooi voor twintigers en dertigers om - ondanks de druk van gezin en werk - niet aan de kant te blijven staan en actief mee het beleid vorm te geven. Een engagement dat ik samen met mijn drie collega-jonge kandidaten - Kim, Dorien en Kristof – ten volle wil aangaan.
Dus heb ik toegezegd om de lijst van CD&V Kortenaken te vervolledigen.
Uit steun. En wie mij kent weet: ook met ambitie. Ambitie om mee te denken over toekomstgerichte oplossingen voor kleine en grote problemen. Voor een Kortenaken aantrekkelijk voor jong en minder jong. Waarbij we het gezinnen naar hun zin maken en hun dagelijkse race tegen de tijd vergemakkelijken.

dinsdag, juni 19, 2012

Trage wegen


Op de verkeersraad interessante gedachtewisseling over onze trage wegen. Het gaat om kleine buurtwegen die voor fietsers en voetgangers een veiliger en korter alternatief kunnen zijn dan de grote wegen. In Kortenaken hebben we naar schatting een 1500 km trage wegen, waarvan velen volledig in onbruik of zelfs bebouwd. Natuurlijk kan het niet de bedoeling zijn hier een heksenjacht op te organiseren. Wel om een beperkt aantal opnieuw op te waarderen zoals onlangs nog in Waanrode gebeurd is. Het is ook een goede methode om gevaarlijke kruispunten als voetganger of fietser te vermijden.

donderdag, juni 07, 2012

'Durven keuzes maken'

Ik kijk altijd uit naar de foldertjes  van de andere partijen. Zo leer je waarvoor ze concreet  gaan. Ondanks dat we zes jaar met N-VA in kartel hebben gezeten, is het programma van N-VA me een raadsel. Ook het laatste boekje brengt me niet veel wijzer. Ik zie veel ronkende verklaringen ‘modern en toekomstgericht’, ‘gezond verstand’, ‘veranderen' en ‘durven keuzes maken’. Maar welke keuzes ze concreet gaan maken blijft een groot geheim.  Over de fietspaden van Waanrode zijn ze nog het meest concreet. Maar wat willen ze juist zeggen? Dat zij die 12 km fietspaden niet zouden aangelegd hebben? Van dossierkennis kunnen we hen alvast niet betrappen want het klopt helemaal niet dat binnenkort de fietspaden zullen open gebroken worden. Willen ze dan wachten tot Aquafin eindelijk klaarheid brengt? Dit was ook het excuus van de VLD om 18 jaar niets te doen aan de fietspaden.
Over de bedrijventerreinen hebben ze wel een ‘idee’. ‘ze moeten buiten de dorpskernen liggen en goed bereikbaar’.  Wie wil dit niet? Er liggen concreet vier zoekzones op tafel. Durven ze keuzes maken?